Irán chce obnoviť jadrové rokovania "bez predbežných podmienok"

16.02.2012 Celý región

Moskva/Londýn/Jeruzalem 16. februára (TASR) - Irán nepristúpi na "nijaké predbežné podmienky" obnovenia nových rozhovorov so šiestimi svetovými mocnosťami o svojom jadrovom programe. Na tlačovej konferencii v Moskve to dnes oznámil iránsky veľvyslanec v Rusku.

"Myslím si, že obe strany vedia, že pre tieto rokovania by nemali byť vopred stanovené predbežné podmienky," povedal veľvyslanec Mahmúd Rezá Sadždžádí.

Iránska televízia v stredu oznámila, že vláda v Teheráne odovzdala vysokej predstaviteľke Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej list, v ktorom vyjadrila pripravenosť Iránu na "nové rokovania o jeho jadrovom programe konštruktívnym spôsobom".

V krátkom liste, ktorého existenciu dnes potvrdila agentúra Reuters, Irán navrhuje skoré obnovenie rokovaní, ktoré už dlho viaznu. Nepredkladá však nijaké konkrétne návrhy, čo podľa Reuters zrejme nepresvedčí Západ o tom, že Teherán je pripravený vstúpiť do obsažných rokovaní, potrebných na vyriešenie dlhodobého sporu.

V liste zo 14. februára, z ktorého Reuters cituje, hlavný iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí napísal: "Vyjadrujeme pripravenosť na dialóg o spektre rozličných tém, ktoré môžu poskytnúť základ pre konštruktívnu budúcu spoluprácu".

Spojené štáty a ich spojenci podozrievajú Irán, že sa pokúša vyvinúť vlastné jadrové zbrane. Irán to popiera.

Izraelský minister obrany Ehud Barak dnes povedal, že Irán v stredu zveličil pokrok, ktorý dosiahol s jadrovým programom, aby presvedčil svet, že už je neskoro na to zastaviť ho.

"Včerajšia šou bola skutočne predstavením - pre Iráncov, aby ich posilnila na duchu, i pre celý svet," povedal Barak v izraelskom rozhlase. "Chvália sa úspechmi, ktoré zatiaľ nemajú. Hovoria o tretej a štvrtej generácii centrifúg, ale podľa mňa majú ešte stále veľa práce s ich druhou generáciou, nieto ešte s treťou."

Barak zdôraznil, že svet si nemôže dovoliť ignorovať značný pokrok, ktorý Irán dosiahol a musí zintenzívniť sankcie voči Teheránu, zdôraznil však, že Irán ešte neprekročil bod, z ktorého už nie je návratu.
 

Vyberte región